Navodila za vzdrževanje

Splošni nasveti pri vzdrževanju obutve

  • Čevlje redno negujte!
  • Mokre ali vlažne obutve ne izpostavljajte direktnemu izvoru toplote!
  • Čevljev nikoli ne čistite z bencinom ali drugimi organskimi topili. Zaradi topila usnje otrdi, izgubi sijaj in razteznost, spremeni barvo oziroma se trajno poškoduje.
  • Suhe čevlje očistite in premažite ali prebrizgajte z ustreznimi čistilnimi sredstvi (krema ali sprej).
  • Čevlje iz mehkega usnja po potrebi napnite s pomočjo napenjalnih kopit, da bodo obdržali obliko, se posušili in prezračili.
  • Pri temperaturi pod -10 °C ne nosite lakastih čevljev, saj lahko lak popoka.

Vsaka vrsta usnja zaradi svoje specifike zahteva dodatno nego, da bi usnjene izdelke obdržali v čimboljši kondiciji. 


Obutev iz gladkega usnja / box, napa itd./

Čevlje z gladkega usnja najprej očistimo s krtačo, gobo ali krpo zato, da odstranimo umazanijo in ostanke stare kreme za čevlje. Z ščetko z prave žime nanesemo malo kreme za loščenje in pustimo, da se vpije. Kreme v tubah imajo na vrhu tube posebne nanašalne gobice, ki nam bistveno olajšajo nanos kreme. Ko so čevlji suhi, jih skrtačimo in videti bodo kot novi.

Za vmesno vsakodnevno hitro čiščenje uporabljamo posebno namaščeno gobico, ki nas lahko spremlja v avtu, na potovanju ali v službi. Ne more pa nadomestiti občasnega vzdrževanja s kremami oz. spreji.

Obutev iz nubuk usnja

Suh čevelj očistimo s ščetko ali gobico za čiščenje nubuka, za trdovratnejšo umazanijo pa uporabljamo mehko gumijasto radirko. S posebno gumijasto ščetko zdrgnemo poškodovana mesta, z ožjim robom pa se prebijemo do bolj nedostopnih delov. Kot smo že nekajkrat omenili je osnova impregnacija. Čevlje impregniramo, še preden jih prvič obujemo, in jih pustimo, da se po nanosu zaščite dodobra osušijo. 

Obutev iz velur usnja

Material je puhastega videza. Da bi takšen ostal ga čistimo z gobico ali krtačko za čiščenje velurja. Madeže odstrani radirka za velur v kamnu. Z razpršilom osvežimo barvo in čevlje zaščitimo pred vlago. Pred uporabo razpršila zaščitimo okolico, najboljše pa bo, da to delamo na prostem. Pri uporabi dveh vrst zaščite v razpršilu je priporočljivo, da med eno in drugo zaščito preteče vsaj nekaj ur ali pa celo en dan. Lahko se zgodi, da zaradi kislosti potu temno barvano usnje, če je brez podloge, pušča barvo. V tem primeru uporabljamo sredstvo, ki preprečuje puščanje barve. 

Obutev iz lak usnja

Lakasto usnje je nekoč veljalo za višek usnjarske tehnologije. Lakasti čevlji potrebujejo posebno skrbno nego. Nenegovan lak razpoka in poškodb ni več mogoče popraviti. Obutev očistimo z mehko krpo prahu in umazanije, nato pa nanesemo tekočino za lakaste čevlje. Ko se poliš vpije, s čisto mehko krpo narahlo zdrgnemo, da dobimo še izrazitejši lesk. 

Športna obutev

Čevlje očistimo umazanije, z radirko pa odstranimo madeže. Z impregnacijskim sprejem čevlje zaščitimo pred vlago. Za močno poškodovano belo športno obutev z gladkega usnja priporočamo posebno belo samosvetleče loščilo, s katerim dobro prekrijemo vsa odrgnjena in poškodovana mesta. Športna obutev je še posebno izpostavljena znoju, zato posebej priporočamo uporabo dezodorantov za obutev, ki odstranjujejo neprijeten vonj in delujejo antibakterijsko. To pa nam preprečuje marsikatero nevšečnost tudi na naših nogah.